Conferències

Conferències

L'accés a les conferències és gratuït i no requereix de reserva prèvia.

1496753009-14335.png

 

Les conferències tindran lloc a  Espai Cultura Fundació Caixa Sabadell 1859

 

  • 93 728 66 50
  • espaicultura@fundaciosabadell.cat
  • c/d’en Font, 25, Sabadell 08201
  •  

 

 

NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY, UNA VISIÓ DEL MÓN amb Rafa Badia.

12/06/2017  17:00-19:00
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY, UNA VISIÓ DEL MÓN

-o de com es conforma una imatge global i la seva consegüent influència en els fotògrafs-

Pràcticament des de la fundació de la National Geographic Society el 1888, aquesta entitat ha anat conformant una imatge del món a través del seu butlletí, la mítica revista decorada amb un marc groc. Si bé les fotografies es van fer usuals en la publicació a inicis del segle, serà a partir de la dècada de 1940 i, sobretot a partir dels anys 60'-amb la incorporació del color en totes les imatges- quan veritablement la NGS ha anat conformant una visió del món que ha estat copiada per altres publicacions i influenciat a diverses generacions de fotògrafs.


Els colors densos i saturats del les imatges en paper couché del butlletí tenen el seu origen en l'ús de les diapositives Kodachrome. El butlletí de NGS mostrava i segueix ensenyant un planeta Terra on els colors sòlids, les ombres profundes i les preses amb gran profunditat de camp es converteixen en "la forma correcta" de tenir el món i, per tant, "la imatge real" del mateix.


En l'elaboració d'aquest imaginari visual han participat centenars de fotògrafs. Moltes de les imatges icòniques van ser realitzades pels clàssics reporters en plantilla, com James Stanfield o William Albert Allard. Ja en la dècada de 1980 i els 1990, la seva tasca va ser continuada per reporters freelance com Steve McCurry, Alex Webb o David Allan Harvey l'estètica visual, també deutora de l'ús de la diapositiva, en el seu moment va ser batejada com "new color".


En l'actualitat, en el món del digital, aquesta estètica es manté en peu, amb el factor afegit de la recerca a tota costa de la imatge impactant, tal com aporten autors com Mike Nichols o Joe Mc Nally. El que ara preval no és una aconseguir una imatge fiable i veraç d'alguna cosa real, sinó documentar un aspecte de la realitat que sigui susceptibe d'esdevenir una imatge espectacular. Una imatge d'impacte que pugui convertir-se en una icona a l'estil National Geographic Society.

FOTOGRAFIAR LA NATURA, ART O PASSIÓ? amb Francesc Muntada

12/06/2017  19:00-21:00
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

Quan esperem que la llum i les condicions atmosfèriques creïn aquella imatge que hem somiat, estem fent art? Quan passem 12 hores dins d’un aguait esperant el moment en que passi davant nostre allò que tant hem desitjat, estem creant una obra artística? Quan caminem i caminem buscant el millor punt de vista, ens comportem com a artistes? És evident que sense passió es impossible fotografiar la natura i treure’n bones imatges, però la passió es suficient per ser considerada art?

En aquesta projecció, en Francesc Muntada presenta les seves motivacions per dedicar­-se a la fotografia de la natura i analitza les seves imatges tant des del punt de vista creatiu com des del més pràctic.

L’acte acabarà amb un col·loqui entre el presentador i el public sobre si el que fem la gran majoria dels fotògrafs de natura és art o és, simplement, el fruit de la passió que sentim per estar en contacte amb la natura. 

OCEANS EN PERILL amb Pere Rubio

13/06/2017  18:30-19:30
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

Estimar l’oceà és defensar-lo i, per fer-ho, cal comprendre’n la seves dinàmiques complexes i la seva relació amb el nostre dia a dia. La pitjor amenaça a la salut dels oceans i, per tant, a la nostra pròpia salut, és la ignorància. Hi ha molt per aprendre, molt per comunicar, i molts temes sobre els quals ens hem de sensibilitzar.


Els oceans són el cor blau del nostre planeta, no hi ha verd sense blau. Hem d’enfortir la nostra relació amb els oceans per assegurar-nos un futur ple de vida.


Cada gota d’aigua que bevem, cada alenada que fem, ens connecta amb els oceans.


Hem de donar el millor de nosaltres mateixos per deixar un planeta més sa que el que ens hem trobat. Hem d’actuar i inspirar altres a fer-ho, per aconseguir la recuperació dels oceans.


Hi ha esperança, encara existeixen llocs que poden ser conservats, coralls que poden ser cuidats, espècies que poden ser protegides... No és tard per començar a tenir-ne cura, però cal començar ara mateix.Pere Rubio, fotògraf subaquàtic nascut a Sabadell col·labora habitualment amb l’Organització Conservation International en la zona de Raja Ampat (Papúa Occidental) i és membre del CRAM (Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins) - ILCP (International League of Conservation Photographers) - OGS (Ocean Geographic Society) - SEA SHEPHERD CONSERVATION SOCIETY


Ell mateix defineix el seu treball …

“Si calgués donar una finalitat a les meves imatges, aquesta seria la de divulgar la bellesa i diversitat que encara podem trobar en molts racons d’aquest món tan castigat i la necessitat de preservar-ho per a les generacions futures”

EL SAFARI FOTOGRÀFIC Captar animals salvatges amb Albert Masó

13/06/2017  19:30-21:00
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

Albert Masó Bioleg, professor de fotografia i assessor cientific de National Geographic

En aquesta conferència s'exposa la millor manera per planificar un viatge que tingui com a objectiu obtenir un bon reportatge fotogràfic de la fauna d'un lloc. Es fa especial èmfasi en la captació dels animals de mida mitjana o gran, és a dir: aus i mamífers. I s'expliquen detingudament dos procediments: el phototrekking (seguiment), la fotografia a l'aguait i la combinació d’ambdós.


Tanmateix, també s'especifiquen els riscos que comporta el safari fotogràfic: les condicions climàtiques extremes i els animals perillosos. Es projectaran imatges per veure els resultats que s'obtenen, així com diversos reportatges complets de safaris fotogràfics a Sud-àfrica, Etiòpia, Carib i Perú.


PROGRAMA

- La preparació del viatge

- Elecció de l'equip fotogràfic

- Sistemes de transport

- Procediments per captar animals salvatges

- La caça fotogràfica per acostament: el phototrekking.

- Copsar animals a l'aguait: els hides.

- Els éssers més diminuts: la tècnica de Macro de camp

- Precaucions generals i en ambients extrems

- Els millors destinacions per a fauna 

- Exemples de safaris fotogràfics

"PAISATGES DE CATALUNYA" presentació del llibre de Francesc Muntada.

14/06/2017  17:00-18:30
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

Francesc Muntada ens presentarà el seu darrer llibre de fotografies: Paisatges de Catalunya. És el resultat de 20 anys fotografiant la natura. Són vint anys de passió per a la fotografia, per millorar dia a dia la qualitat de les imatges obtingudes, per aprendre noves tècniques i per dominar l’ús de nous materials. En aquests vint anys, la tecnologia ha fet canvis radicals i aquest llibre és també el fruit de l’adaptació a aquests canvis. Hi ha fotografies fetes amb diapositives, amb càmeres de pas universal, de mig format i de plaques. I moltes més fotografies fetes amb càmeres digitals. Réflex i sense mirall.

Però aquest llibre també és el fruit de l’amor al país i de la passió per conèixer-­lo cada dia més i millor. És el resultat d’hores de repassar revistes i llibres i del desig de descobrir racons desconeguts. D’hores i més hores de conduir per les autopistes, les carreteres secundàries i per pistes de muntanya. De litres i més litres de gasoil cremat. I de llargues caminades carretejant l’equip fotogràfic. És la constatació que només trescant­-lo es coneix un país. Sentint la terra sota els peus, l’olor del bosc a la cara i la llum de la posta als ulls. 

"FOTOGRAFIAR CON MAL TIEMPO, UN BUEN MOMENTO" presentació del llibre d'Eduardo Blanco Mendizabal.

14/06/2017  18:30-20:00
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

Aquesta obra està especialment indicada per a aquells aficionats a la fotografia que desenvolupen la seva activitat a l'aire lliure i per als apassionats de la meteorologia que desitgin millorar la seva tècnica fotogràfica.

L'autor analitza les diverses condicions atmosfèriques i els fenòmens físics que es produeixen a la natura (núvols, tormentes, eclipsis, boira, meteors òptics, aurores polars, volcans, terratrèmols, etc.) i aporta consells pràctics per a treure'ls profit. Per a això es basa en la seva experiència com a fotògraf professional, ja que ha treballat en aquesta temàtica durant diversos anys visitant llocs com el desert del Sàhara, la selva de l'Amazones, el massís dels Alps o el cercle polar àrtic, sense mai oblidar què succeïa al costat de casa seva.

A més de valiosos recursos tècnics i les dades de realització de la presa, en aquest llibre trobaràs una variada galeria d'imatges que inspiraran les teves properes sortides fotogràfiques.

ÀLIGUES DEL VALLÈS, CONSERVACIÓ I FOTOGRAFIA amb Marcos Lacasa.

17/06/2017  10:00-12:00
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

ART – Desenvolupar talent. Definir projectes personalitzats.

TECH – De manera reactiva. Primer el fotògraf experimenta, després té la necessitat de millorar la tècnica.

WILDLIFE – Sensació de pertànyer a un projecte més important.

 “Reintroducció d’un territori d’àliga cuabarrada” es un projecte de conservació tutelat per la Generalitat de Catalunya i que introdueix el turisme ornitològic com un dels eixos del mateix.

Comptar amb la ciència i participació ciutadana.

MENORCA, ILLA DE LA LLUM. FOTOGRAFÍA DE PAISATGE I DE LLARGA EXPOSICIÓ amb Antoni Cladera (Photopills)

17/06/2017  12:00-14:00
http://www.fundaciosabadell.cat/es/espai-cultura-fundacio-sabadell-1859-es/

Antoni Cladera és fotògraf de natura compromès en el mediambient. Artista de la Confederació Espanyola de Fotografia, és soci d'AEFONA, del GOB i d'AFONIB. Forma part de l'equip de PhotoPills.FOTOGRAFIA I CONSERVACIÓ: COMUNICANT AMB PROPÒSIT amb Òscar Domínguez

18/06/2017  18:00-20:00
http://ca.sabadell.cat/casalperequart/p/home_cat.asp

Òscar Domínguez, Barcelona (1971)

Fotògraf professional especialitzat en vida salvatge i conservació. En els meus reportatges mostro la vida salvatge i els seus hàbitats. Considero de vital importància tenir en compte a la població local i involucrar-la en les tasques de protecció. M'interessa fotografiar espècies poc documentades i en estat salvatge. Fruit d'aquest interès, en els darrers anys he treballat en diferents projectes de llarg recorregut. Un d'ells ha tractat l'estat de conservació del sisó (Tetrax tetrax) a Catalunya, documentant el cicle vital d'aquesta espècie, emblema dels secans de Lleida, i que ha comptat amb la col·laboració de l'equip del departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona que hi fa el seguiment. Aquest treball ha estat publicat a la prestigiosa revista BBC Wildlife Magazine —edicions de UK i Taiwán— i a la revista alemanya NaturFoto. També he publicat en altres mitjans com New Scientist, The Guardian, Quercus, Nat, Altaïr, Descobrir Catalunya, El Mundo de los Pirineos o Viajes National Geographic. El meu arxiu fotogràfic està representat per l’agència Tandem Still + Motion.


entreuentrar
contenidos ©Phototrekkingsite by Bluekea